Hatalmasat nyert a Fidesz az EP-választáson, földindulás az ellenzéki oldalon

Minden idők legrosszabb választási eredményét érte el a Jobbik, az MSZP és az LMP is az európai parlamenti választásokon.

Most vasárnap tartották az európai parlamenti választásokat, amely főleg az ellenzéki oldalon hozott magával komoly átrendeződést. A Fidesz nagy arányú győzelme nem okozott nagy meglepetést, hiszen minden közvéleménykutatás 50 százalék feletti eredményt jósolt számukra. Az eddigi legmagasabb részvételű EP-választáson így 52,26 százalékos eredménnyel 13 mandátumot szereztek.

Fotó: Mónus Márton, MTI
Az ellenzék vezető ereje lett Gyurcsány Ferenc pártja. Fotó: Mónus Márton, MTI

Nagyott lépett azonban előre a Demokratikus Koalíció és a Momentum is, az előzetes felmérésekre rácáfolva a DK 16,21 százalékkal 4 mandátumot szerzett, míg a Momentum 9,90 százalékkal 2 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Nagyott bukott azonban három ellenzéki párt is, a Jobbik, az MSZP és az LMP is alul teljesített az elvárásokhoz képest. A Jobbik tavaly áprilisban még a legerősebb ellenzéki párt volt, most mindössze 6,42 százalékot szereztek, ez mindössze 1 képviselői helyre volt elég az EP-ben. Hasonló cipőben jár az MSZP-Párbeszéd is, amely 6,67 százalékkal szintén 1 mandátumot szerzett.

Így szavaztunk mi. Forrás: MTI

Az LMP is óriásit bukott, 2,18 százalékával a zöldek bőven az 5 százalékos bejutási küszöb alatt teljesítettek, így ők nem küldhetnek senkit az Európai Parlamentbe.

Fotó: LMP Sajtó

A választás után az LMP elnöksége bejelentette, a rossz eredmény miatt a párt teljes vezetése lemond, azonban nem oszlatják fel magukat, a zöld politikára ugyanis szükség van Magyarországon is, ugyanakkor le kell vonniuk a konzenkvenciákat a választási vereségből.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,468lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek