Hatalmasat nyert a Fidesz az EP-választáson, földindulás az ellenzéki oldalon

Minden idők legrosszabb választási eredményét érte el a Jobbik, az MSZP és az LMP is az európai parlamenti választásokon.

Most vasárnap tartották az európai parlamenti választásokat, amely főleg az ellenzéki oldalon hozott magával komoly átrendeződést. A Fidesz nagy arányú győzelme nem okozott nagy meglepetést, hiszen minden közvéleménykutatás 50 százalék feletti eredményt jósolt számukra. Az eddigi legmagasabb részvételű EP-választáson így 52,26 százalékos eredménnyel 13 mandátumot szereztek.

Fotó: Mónus Márton, MTI
Az ellenzék vezető ereje lett Gyurcsány Ferenc pártja. Fotó: Mónus Márton, MTI

Nagyott lépett azonban előre a Demokratikus Koalíció és a Momentum is, az előzetes felmérésekre rácáfolva a DK 16,21 százalékkal 4 mandátumot szerzett, míg a Momentum 9,90 százalékkal 2 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Nagyott bukott azonban három ellenzéki párt is, a Jobbik, az MSZP és az LMP is alul teljesített az elvárásokhoz képest. A Jobbik tavaly áprilisban még a legerősebb ellenzéki párt volt, most mindössze 6,42 százalékot szereztek, ez mindössze 1 képviselői helyre volt elég az EP-ben. Hasonló cipőben jár az MSZP-Párbeszéd is, amely 6,67 százalékkal szintén 1 mandátumot szerzett.

Így szavaztunk mi. Forrás: MTI

Az LMP is óriásit bukott, 2,18 százalékával a zöldek bőven az 5 százalékos bejutási küszöb alatt teljesítettek, így ők nem küldhetnek senkit az Európai Parlamentbe.

Fotó: LMP Sajtó

A választás után az LMP elnöksége bejelentette, a rossz eredmény miatt a párt teljes vezetése lemond, azonban nem oszlatják fel magukat, a zöld politikára ugyanis szükség van Magyarországon is, ugyanakkor le kell vonniuk a konzenkvenciákat a választási vereségből.

Kezdőlap Hírek Belföld Hatalmasat nyert a Fidesz az EP-választáson, földindulás az ellenzéki oldalon

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb videók

“Jól kézben tartja a várost és kitiltotta a buzeránsokat”

Tíz nappal az önkormányzati választások előtt arról kérdeztük a budapestieket, kit és miért látnának szívesen a főváros élén.

Klímatüntetők borították be a Szabadság hídat

Közös klímatüntetést szervezett a Fridays For Future és az Extinction Rebellion vasárnap délután a Szabadság hídon, amire az aktivisták odaillők táblákkal és közös skandálással készültek.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

2,888lájkolóTetszik
151követőkövető
4követőkövető
287feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek