Mennyi adót fizet egy magyar? – 1. rész

Az általános forgalmi adó a világon mindenhol jelen van, amellyel árukat, termékeket és szolgáltatásokat terhelnek. Mértékét minden állam maga állapítja meg, amely jelenleg az EU-n belül 19%-tól 27%-ig terjed.

Az alábbi térképen megmutatjuk mennyi az általános forgalmi adó alapmértéke, amelyből egyértelműen kiderül: Európában a magyarok fizetik a legmagasabb általános forgalmi adót.

Mivel a különböző termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó ÁFA mértéke eltérhet, lentebb kifejtjük, melyik országról lenne érdemes példát venni.

A legtöbb országban a különböző termékek áfájának csökkentésével igyekeznek az állampolgárokat segíteni, ilyen például néhány alapvető élelmiszer (ebben Magyarországon is volt változás az utóbbi években, pl. a csirkehús vagy tejtermékek tekintetében), az egészséghez köthető termékek vagy akár a gyermekruha forgalmi adójának mérséklése. Az ilyesfajta adócsökkentés nem minden esetben jelent pénzelvonást az államtól. Bár egyértelmű kimutatások nincsenek, de ahol lényegesen kevesebb a gyümölcs és zöldség termékein az áfa, ott idővel az egészségügyi kiadások is csökkenhetnek a minőségi táplálkozás következményeként.

De nem csak a kiadás megspórolása lehet a cél. Az alapvető szükségleteket kielégítő áruk elérhetőbbé tételével a létbiztonság és komfortérzet is megteremthető. A magyar kormány ezt épp ellenkezőleg gondolja, inkább saját maga szeretne diszponálni a beszedett adó felett. Ezt Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke maga is kifejtette, aki az azóta megszűnt Magyar Idők tavaly októberi számában a következőt nyilatkozta:


“azért van idehaza magasabb áfa, hogy a lehető legkisebbre csökkenhessen az SZJA és a cégek adója, és hogy támogatni lehessen a családokat és a munkahelyteremtést”.

Magyar Idők, 2018. október

Az SZJA persze alig csökkent az elmúlt időszakban és erre a következő adózásról szóló cikkben részletesebben is kitérünk, ahogy a cégek adóit is összehasonlítjuk EU-s szinten.

De ha már az ivóvíz szóba került, akkor most annak adóját mutatjuk be. Annak ellenére, hogy elvileg mi vagyunk a vizek országa, ÁFA tekintetében ez nem igen mutatkozik meg, több országban az állam a nullára vitte az adót, de a legtöbb esetben elmondható, az alapmértéktől jelentősen csökkentve van az adótartalma.

Utazni szinte mindenki utazik. Munkába, családhoz, iskolába. A közösségi közlekedés mind a mindennapi feladatok ellátása érdekében fontos, mind például a környezetünk megóvása érdekében. Olcsóbb tömegközlekedéssel vélhetően többen hagynának fel az autózással, ezáltal a levegőszennyezettség mértéke is csökkenthető lenne. De vajon melyik állam hogyan járul hozzá az utazási költségek kedvezőbb feltételéhez? Íme.

A bemutatott két példa természetesen nem ad teljes képet, de elmondható, hogy nagyítóval kell keresni azokat a tételeket, amelyen a magyaroknak kevesebb levonás jár, mint az EU más tagországaiban.

Még sok ilyen cikket olvasnál? Támogasd a Jövő TV-t akár csak pár száz forinttal!

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek